Thyerja një mijë vjet të heshtjes Hopi i Shungopavi fshatit flasin

Breaking a thousand years of silence to protect water rights.

Breaking silence for the first time in history the Traditional Hopi of Shungopavi Village are stepping into the public to speak to the world for the first time. They are asking us to educate ourselves on what is happening to water around the planet and stop the privatization of water.

Në një artikull të kohëve të fundit nga Uashingtoni në Observer Hopi Navajo, Çështja mars 14; Politikanët janë duke marrë një qëndrim të publikut mbi të drejtat ujore të Hopi dhe Dine flet sikur kjo është një çështje para. Kjo është një përpjekje për të shkëputur dhe të diskreditojnë të drejtat për ujin e popullit Hopi dhe Dine.

The fact is that at this moment Traditional Hopi from all the Villages are gathering to discuss how they can stop this ‘sale’ of their rights and their children’s rights to water that they currently own. The government calls this a ‘water claim’ but who is claiming the water? Hopi dhe Dine aktualisht zotërojnë tokën dhe të drejtën për këtë ujë. Tani qeveria e Shteteve të Bashkuara, arritur të lartë si zyra e presidentit Obama, kanë marrë një qëndrim mbi blerjen e këtij uji nga ata që aktualisht zotërojnë atë. Kjo vjen me direktivë nga vetë Obama për të bërë këtë prioritet të lartë për të përfunduar këtë marrëveshje shpejt.

Në artikullin e përmendur këtu ata qartë se uji po bëhet një mall i çmuar dhe se në të ardhmen ky mall do të jetë edhe më e vlefshme. Pra, kur fushat janë të thatë dhe të puseve nuk kanë ujë, lumenjtë rrjedhin ndaluar që do Hopi dhe Dine shikojmë të kujdesit për fëmijët, njerëzit e tyre? Kush do njerëzit që tretur në ujin që ishte shitur për korporatat dhe të shiten për ata që nuk kishin kuptim të vlerës së saj të parë kur ata kanë uri dhe etje?

Fakti është, Governments do not have the understanding of nature to ‘manage’ water, tokë apo ajër në një mënyrë të përgjegjshme. Uji i Hopi dhe Dine së bashku me fiset përreth është parë si një mall prej tyre. Ka për t'u shitur për ofertuesin më të lartë jashtë tokave të shenjta të Popujve fisnore Tradicionale.

Për popujt tradicionale të vendit, ata e shohin ujin si JETËS, dhënësi i jetës. Çdo gjë në këtë botë që ju keni rreth jush erdhi në një mënyrë apo një tjetër nga uji. Ushqimit rritet me ujë, ne dush në ujë, pimë ujë për të qëndruar gjallë, rrobat tona janë bërë nga bimët që kanë nevojë për ujë të rriten, shtëpitë tona janë ndërtuar me materiale që nevojiten ujë për të krijuar ato. ASGJË ne kemi nuk ka pasur kontakt me ujë atë.

Kjo çështje e të drejtave të ujit e popujve indigjenë në mbarë botën është duke u bërë fokusi i popullit. Nëse do të lejojë Qeveritë në mbarë botën për të marrë ujërat nga Indigjene, nga Hopi dhe Dine, pastaj ne për t'u dhënë atyre të drejtën për të shkatërruar tokat tona, ajrit tonë ujërat tona, të ardhmen tonë. Ne do të vazhdojnë të ecin në rrugën e shkatërrimit të vetë.

A Qeveritë mendojnë të pyesni Popullore tradicionale "Si mund ta menaxhojë këtë ujë për të ardhmen?", nuk, ata thjesht duan për të 'blerë atë të lirë' dhe 'shesin atë të lartë', duke shkatërruar të ardhmen me asnjë menaxhimin e botës natyrore.

Nëse ne si popull lejojnë këtë tragjedi që të ndahen, ndërsa kthyer larg, atëherë e ardhmja e uria, vdekja dhe shkatërrimi për botën tonë dhe të fëmijëve tanë nuk do të jetë një mundësi, por një realitet. NE E NJEREZVE duhet të mbrojë të drejtën tonë për JETË, nëse jo për veten tonë, atëherë për gjeneratat e ardhshme të fëmijëve tanë.

Kjo hyrje ishte postuar në Blog, Features. Bookmark Permalink.

Lini një Përgjigju